Wij nemen deel aan volgende beurzen:
29 november - 02 december Holiday Expo Gent
9 -12 januari Jaarbeurs Utrecht
24,25,26 januari Vakantiesalon Antwerpen
Algemene informatie Oeganda
Oeganda ligt in Oost-Afrika en wordt omringd door de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda en Soedan.
Oeganda grenst ook aan Tanzania, alleen loopt deze grens gedeeltelijk door het 34.500 km2 grote Victoriameer.
De hoofdstad Kampala ligt vlakbij het Victoriameer. De oppervlakte van Oeganda is 236.040 km2, ongeveer 9 keer zo groot als Belgie. Door de ligging op de evenaar heeft Oeganda een tropisch klimaat. Het hoogste punt is Mount Stanley in de Rwenzori Mountains met 5110 meter en het laagste punt is de rivier de Nijl waar het Sudan binnen stroomt (614 meter). Oeganda biedt de bezoeker de perfecte combinatie van safari’s en tropische jungle. Tijdens een rondreis door Oeganda kunt u bekende nationale parken bezoeken als Murchison Falls, Kibale Forest, Queen Elizabeth en Bwindi. In Bwindi leven circa 340 berggorilla's, een van de beste locaties voor een gorillatrekking. Activiteiten tijdens onze Oeganda reizen zijn altijd afwisselend en bestaan uit gamedrives, bootsafari’s en jungletrekkingen.
BEVOLKING:
Oeganda heeft ongeveer 23 miljoen inwoners, afgezien van vluchtelingen uit andere Afrikaanse landen. Oeganda kent verschillende inheemse bevolkingsgroepen namelijk: Baganda (Central Region), Banyakole (Mbarara), Basoga (Jinja - Iganga), Bakiga (Kabale/Bwindi), Iteso (Soroti), Langi (Lira), Acholi (Gulu), Bagisu (Mount Elgon), Batoro (Fort Portal), Alur, Lugbara (West-Nile), Bunyoro (Masindi), Bakonzo (Rwenzori) en Batwa (Semliki,Kisoro).
COMMUNICATIE:
Mobiele telefonie is echter sterk in opmars, vooral in de grote steden. Op het platteland moet men het nog zonder telefoon doen, zowel vast als mobiel. Op steeds meer plaatsen en parken heeft u gewoon bereik met uw mobiele telefoon. Lokale providers zijn MTN en Airtel. Vaak heeft u dan alweer bereik. Het landennummer wat gebruikt moet worden in Oeganda is +256. Indien u gebruik wilt maken van uw mobiele telefoon, raden we aan om contact op te nemen met uw eigen provider over de kosten en mogelijkheden. Of u kunt kijken op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Voor het nummer dat u wilt bellen, dient u 0032 te draaien. Tevens is het mogelijk om een lokale simkaart te kopen wat goedkoper is dan bellen met uw eigen simkaart.
ETEN EN DRINKEN:
In Oeganda wordt veel verse vis en vlees in combinatie met rijst of aardappels gegeten. Een typisch gerecht uit Oeganda is de Matoke, dit gerecht bestaat voornamelijk uit banaan. Naast deze Matoke wordt er groente, een dunne saus van bonen of pinda’s en gestoofd rundvlees of kip geserveerd. Langs de weg is vaak ‘Muchomo’, op houtskool geroosterd vlees, te koop. Dit vlees, van kip, rund of varken, wordt meestal aan stokjes gespietst. In Kampala en andere grote steden is ook westers eten te verkrijgen. Fruit is volop verkrijgbaar waaronder bananen, mango’s en papaya’s. Om gezondheidsredenen is het aan te raden rauwe groenten alleen bij de betere hotels en restaurants te gebruiken. Drink veel water tijdens uw rondreis door Oeganda. Wij adviseren om flessen water te kopen. Waragi is de nationale drank van Oeganda. Dit is een jeneversoort gedestilleerd uit bananenbier, cassave en bruine suiker. Bekende bieren zijn Nile Special, Bell, Tusker en Nile Gold. De maaltijden in sommige accommodaties kunnen in buffetstijl zijn of er is een set-menu.
FEESTDAGEN:
De volgende feestdagen worden in Oeganda ieder jaar gevierd. De data voor 2023 zijn:
FOOIEN:
Bij overnachtingen in lodges is het gebruikelijk dat er na afloop van uw verblijf een fooi wordt gegeven voor het personeel. In veel lodges is daarvoor een algemene tipbox aanwezig. De chauffeur/gids kunt u los hiervan nog een fooi geven. Het geven van fooien is een aanvulling op het salaris van de chauffeur. Tijdens een safari is een bedrag van US $ 5 - 10 per persoon per dag een richtlijn. Een fooi voor de rangers van de UWA (Uganda Wildlife Authority) in de nationale parken wordt ook op prijs gesteld. Een bedrag van US$ 5 is daarvoor een goede richtlijn. In de duurdere, internationale restaurants is een fooi van 10% van de rekening gebruikelijk. Kofferdragers en kamermeisjes kunt u een klein bedrag (ca. USH1500 per persoon) geven.
FOTOGRAFIE:
Wanneer u mensen of groepen mensen wilt fotograferen is het raadzaam om dit van tevoren te vragen. Het wordt niet altijd op prijs gesteld en in sommige gevallen vraagt men hier geld voor.
GELD:
De munteenheid van Oeganda is de Oegandese Shilling (USH). Er zijn munten van 100, 200, 500 en 1000 Shilling en biljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 Shilling. Hotelrekeningen en lokale inkopen kunt u voldoen in deze lokale valuta. Shillingen kunt u op de luchthaven en in veel plaatsen pinnen. Wij raden u ook aan om Dollars mee te nemen. Ter plaatse kunt u hier optionele excursies mee voldoen en eventueel gebruiken als fooi voor chauffeur en gidsen.
GEZONDHEID:
Voor reizen naar Oeganda wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP en Hepatitis A.
Een gele koorts vaccinatie is verplicht.
Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw huisarts.
Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.
24uur voor aankomst dient u het gezondsheidsformulier online in te vullen: poe-screening.health@go.ug
GODSDIENST:
'God saves us all', is de slogan die je in Oeganda tegenkomt. De Oegandezen zijn erg gelovig. De belangrijkste godsdiensten zijn Christendom (85%), Islam (11%), Ba'Hai, Hindu en Joods.
GORILLATREKKING:
In het Bwindi Impenetrable Forest National Park leven vier groepen gorilla’s, de Mubare, Habinyanja, Rushegura en de Nkuringo groep. Per dag worden er slechts acht vergunningen per gorrilagroep verkocht om er voor te zorgen dat de dieren niet te veel gestoord worden. Voor een trekking in Bwindi Forest zijn dus 24 permits per dag beschikbaar. Wilt u deze dieren bezoeken dan is het dus zaak dit tijdig te reserveren voordat de vergunningen allemaal vergeven zijn. In het Mgahinga Gorilla National Park leeft ook nog een gorillagroep (Nyakagezi) waar ook een trekking mogelijk is. Deze groep verplaatst zich echter regelmatig naar Rwanda. Zijn de permits voor een gorillatrekking in Oeganda niet meer verkrijgbaar dan wordt uitgeweken naar buurland Rwanda. Hier ligt het Volcanoes National Park (Parc National des Volcans) waar maar liefst zeven gorillagroepen leven. Per dag zijn hier dan nog eens 56 permits beschikbaar.
Voordat uw gorillatrekking begint krijgt u informatie over de gorilla’s en de in acht te nemen regels. De duur van een gorillatrekking is afhankelijk van de locatie van de gorilla’s. Meestal wandelt u tussen de 1 en 4 uur.
Gorillatrekkingen zijn relatief zwaar, een goede fysieke conditie is daarom vereist. De "paden" zijn vaak helemaal overwoekerd door de vegetatie en zijn (door regenval) vaak modderig en glad. Wanneer de gorilla’s zijn gelokaliseerd, heeft u 1 uur de tijd voor het maken van foto’s en te genieten van deze imposante reuzen.
Paklijst voor de gorillatrekking:
Het Bwindi Impenetrable Forest National Park ligt op een hoogte variërend van 1160 tot 2607 meter. U zult er daarom rekening mee moeten houden dat het niet altijd warm is. Ondanks dat u zich midden in de tropische jungle bevindt, raden wij u aan om meerdere lagen kleding te dragen. Ter plaatse ontvangt u een wandelstok die u kunt gebruiken tijdens de trekking.
Belangrijke regels tijdens de trekking:
REISDOCUMENTEN:
Voor Oeganda is een paspoort vereist dat minstens zes maanden geldig is na elke inreis.
Visum:
Tevens is een visum verplicht.
U kunt het visum vooraf aanvragen online aanvragen via de Ugandese immigratiedienst, op de website www.visas.immigration.go.ug. Uw gegevens kunt u invullen via deze website en de instructies volgen. U dient u ook meteen de betaling te voldoen.
Na enkele dagen ontvangt u een reactie van Uganda Immigration. Is uw aanvraag goedgekeurd dan ontvangt u een bevestigingsbrief.
Met deze brief krijgt u op de luchthaven van Entebbe (of aan de landgrens) het echte visum .
KLEDING:
Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen omdat het overdag doorgaans warm en heet is. Voor de avonden is warmere kleding aan te raden en adviseren wij u een (fleece) trui bij u te dragen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een shirt met lange mouwen komt ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel alsmede een hoed/pet, zonnebril en een waterdichte jas.
MEDICIJNEN:
Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt raden wij u aan voldoende voorraad mee te nemen. Een Engelstalig recept van deze medicijnen kan handig zijn.
MEENEMEN:
TAAL:
De officiële taal in Oeganda is het Engels, maar dit betekent niet dat iedereen deze taal ook goed beheerst. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van onderwijs die is gevolgd. Er wordt ook veel Luganda of Swahili gesproken en daarnaast zijn er nog 33 regionale talen.
TIJDSVERSCHIL:
In Oeganda is het 1 uur later dan bij ons in de zomer en 2 uur later in de winter.
VEILIGHEID:
Oeganda is over het algemeen een veilig land te noemen. Onze reizen komen niet in gebieden die gekenmerkt worden als onveilig. Tijdens onze rondreizen door Oeganda reist u altijd onder begeleiding van een ervaren chauffeur. Hij kent de wegen goed en zal alleen stoppen op plaatsen waar dat veilig is. Uiteraard dient u, net zoals in ieder ander land, rekening te houden dat er criminaliteit kan voorkomen. Laat daarom waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze onopvallend in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om kostbare sieraden, dure horloges en grote cameratassen te dragen. In wildparken dient u aanwijzingen op te volgen van de chauffeur/gids of het personeel van lodges. Stap nooit zomaar de auto uit en ga niet buiten het terrein van een lodge wandelen, wilde dieren zijn sluw.
TRANSPORT:
De special hires (taxi’s) worden gebruikt in de grotere steden. Het is verstandig om vooraf de prijs met de chauffeur te bespreken. Door vele files kan ook de Bodaboda genomen worden, op elke hoek van de straat staan jongens met deze bromfietsen, die u gemakkelijk door het drukke verkeer leiden. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van de Matatu, dit is een kleine minibus. Op de bus staat vermeld naar welke plaats ze rijden.
VOLTAGE:
240 volt het is aangewezen om een Britse verloopstekker mee te nemen, de stopcontacten verschillen soms van elkaar.